Har du funderat på hur vi gör när vi tränar backe? Om vi tränar tuffa intervaller uppför och hur många höjdmeter per vecka som behövs i benen för att klara en lång bergsultra? Då kommer svaren här! Vi reder ut begreppen, försöker slå hål på en och annan föreställning om vad backträning måste vara och förhoppningsvis inspirera till egna äventyr i branta backar!
Mont Blanc på en dag
I flera år har min blick som per automatik dragits mot toppen av Mont Blanc från lägenheten i Les Bossons. Under morgonkaffet på balkongen, under mina löpturer i närområdet. Toppen i sig är ganska ointressant om du frågar mig – som en gigantisk snökulle omringad av mycket mer dramatiska spiror. Men detta mytomspunna berg är ju ändå Europas högsta.* Och där står den, i min bakgård, dag in och dag ut. Tittar på mig och frågar: när ses vi igen nästa gång?
Återhämtning, hur lång tid tar det egentligen?
Bli en bättre traillöpare — våra 7 bästa tips
Det är inte mycket som slår ett härligt löppass på stigarna. Bara du och ljudet från skogen. Tills du ramlar och slår upp knäet för att du missade den där roten som plötsligt dök upp från ingenstans. Som tur är så finns det flera saker du kan träna på för att minska risken att du snubblar över en rot, och på köpet blir du dessutom en mer effektiv löpare i terrängen. Här är 7 av våra bästa tips på hur du blir en bättre traillöpare!
Konsekvensen av att inte följa sina egna råd
Spaghetti Traverse — 18 toppar över 4000 m på fyra dagar
Hantera mentala dippar — 6 mantran till ditt nästa ultralopp
Traillöpning i Chamonix — Jënnis insidertips
Chamonix — ultra-och traillöparens paradis. Oändliga stigar, milsvida vyer över höga berg och ett löparcommunity som inte liknar något annat. Jënni har bott i Chamonix sen juni 2020 och har sen dess hunnit med en och annan löptur. Vill du uppleva turer som inte är lika välkända (eller komma bort från folkmassorna…) så delar hon i det här inlägget med sig av några av sina bästa tips på löprundor i området-
Jënni om varför bergsklättring är den ultimata ultraträningen
Behåll din träningsmotivation vid skada
6 tips för att klara av din löpträning i sommarvärmen
Hög värme är i sig en enorm påfrestning för kroppen och lägger du då till att du också vill träna och prestera, så kan det helt enkelt bli för mycket för kroppen att hantera. Men det finns några saker du kan tänka på som gör träning och löpning i värme lite lättare. Vi har samlat våra bästa tips för hur du klarar av löpträningen trots att det är värmebölja!
En månad i Chamonix
En månad i Chamonix. Och vilken månad! Jag är nyförälskad i den här platsen som jag besökt så många gånger förr, men aldrig tidigare bott på. Jag har blivit starkare fysiskt, mentalt och klyschigt nog vuxit både som atlet och människa på den här korta tiden. Det är svårt att inte vilja göra allt här — det är ju bara en enda stor lekplats!
Löpning som medicin genom ovisshet och svåra tider
Jag startade 2020 sprängfylld av energi och motivation, en intensiv känsla jag inte haft på väldigt länge. Det här var året jag skulle spendera långa dagar i bergen igen, springa häftiga lopp och genomföra egna stora projekt. Jag skulle resa till nya länder och platser, utforska nya stigar och toppar. Men inget av detta kommer att hända…
Smart styrketräningsprogram för dig med skadad fot
Intervall-abstinens och en månad med MAF och lågpulsträning
Jag har alltid varit en sån person som levt efter mottot att ju hårdare träningspass, desto bättre. Jag är nog inte ensam om att nästan vara beroende av den där härliga trötthetskänslan och endorfinkicken som kommer efter ett riktigt jobbigt intervallpass. Självklart har jag kört en hel del lågintensiva pass också, men jag har alltid trott att jag behöver få in intervaller för att träningen ska ge någon effekt.