#Ehunmilakiscoming - är jag redo?

Starten för 100 miles går kl 18:00 fredag den 12:e. 50 miles startar kl 23:00, också på fredag. Man kommer kunna följa löparna via GPS så håll koll på vår Facebook-sida och Instagram så lägger vi ut där när länkarna är uppe!


Snart går startskottet för min största tävling i år, Ehunmilak 100 (168 km, 11 000 hm). 2017 tog jag mig i mål på det här loppet som räknas som ett av de absolut tuffaste 100-miles loppen i Europa, och jag blev kär — i naturen, människorna och stämningen. Som ett mini-UTMB fast utan det kommersiella tjafset. Bara den härliga gemenskapen, löparna som kämpade tillsammans i leriga backar och skrattade och skojade om hur omöjligt det faktiskt kunde vara att ta sig nedför vissa av branterna.
Podcastavsnittet från loppet 2017
Race report från mitt lopp 2017

Carl-Emil, jag och Jonas då loppet blev avbrutet 2018 och vi väntade på transport tillbaka.

Förra året blev alla dessa löpare tillsammans istället ledsna, besvikna och nästan lite arga för att 50- och 100-milesloppet avbröts på grund av åskoväder. De flesta tyckte ändå efter ett tag att det var ett klokt beslut av tävlingsledningen, även om beslutet kanske kom lite sent.
Podcastavsnitt om det avbrutna loppet 2018
Blogginlägg om resan 2018

I år firar Ehunmilak 10-årsjubileum och har rekordmånga anmälda. Tidigare har maraton (265 platser) och 50 miles (511 platser) sålt slut på några dagar, men aldrig tidigare har 100 miles varit slutsålt. I år är även 100 miles fulltecknat (510 platser)!

Och vi är många svenskar på startlinjen. Flera av dessa reser med oss, men inte alla. Det känns väldigt häftigt och det är möjligt att Sverige nu är näst största nation på loppet (efter Spanien) vilket vi också var 2018 — en stor skillnad mot 2017 då jag var ensam svensk på startlinjen på 100 miles. Från gänget som reser med oss startar i år sex stycken på 100 miles, varav fem tjejer. På 50 miles startar fem löpare, varav tre tjejer. En startar på maraton (Johnny!). Men totalt är det 14 svenskar anmälda till 100 miles (se lista på anmälda svenskar längst ner i inlägget). Helt fantastiskt roligt! Jag hoppas verkligen att så många som möjligt av dessa får ta sig i mål och om det inte går hela vägen, så hoppas jag att de får uppleva så stor del av banan som möjligt.

För Ehunmilak är i första hand en upplevelse och ett äventyr, med skiftande natur, brutala backar och ofattbart vackra vyer. Så den stora frågan är nu bara — är JAG redo för äventyret?

Från incheckningen 2017

Träning

Jag har faktiskt ingen aning om hur träningen har gått. Jag känner mig starkare än någonsin. Samtidigt har jag tränat mindre backe än inför något annat bergslopp jag gjort. Istället har jag stått på trappmaskinen och sprungit nedförsintervaller i -3% på löpband på gymmet och tränat en hel del styrketräning med vikter. Min “vanliga” träning har varit tvungen att bytas ut mot allehanda annat pga en tå som bråkat ett bra tag nu. Till exempel kan jag inte göra vanliga utfallssteg eftersom jag böjer tårna uppåt då och har istället fått göra vanliga knäböj som varit snällare mot foten.

Visst är det lite märkligt att jag känner mig starkare än någonsin när jag tränat mindre på det sätt jag egentligen tror är optimalt, än vanligt. Jag tror ju på backe, backe, backe i timmar för att tåla utförslöpningen sen, men det har under den här våren gjort lite för ont i tån för att fungera riktigt bra.

Vad är det med tån då? Jag vet inte riktigt, men inte är det en löparskada i alla fall. Kanske har jag sträckt en sena eller brutit något (fick skadan av att jag tog av mig skorna och böjde upp tårna kraftigt som stöd för att få av mig skon på andra foten). Just nu tror jag mest att jag har ont i tån för att ha något att skylla eventuella nederlag på.

All styrketräning har också medfört att jag känner mig tyngre än vanligt, men samtidigt som sagt mycket, mycket starkare. Jag tror faktiskt på att det här är rätt väg just nu och att jag kommer att orka tugga på i uppförsbackarna länge, länge...

Utrustning och energi

I väskan

Vätskesystem: kör på min gamla Ultimate Direction Adventure Vesta på 11 liter med två mjuka flaskor (Body Bottle 500 ml) fram. Kommer ha med ytterligare en mjuk flaska som reserv om det behövs för längre sträckor utan vatten. Nuvarande modell av Ultra Vestan är väldigt lik denna i konstruktionen.
Pannlampor: Petzl NAO med extrabatteri till den. Som liten extralampa kör jag Black Diamond ION med extrabatterier (2 st vanliga AAA). Man måste hela tiden ha med sig två pannlampor (plus extrabatterier till båda).
Solglasögon: Sziols X-kross med linsen Run Photocromatic Clear. Den enda lins jag pallar att springa långt med då den skiftar automatiskt mellan mörkt och ljust beroende på omgivningen. Det här funkade super under Björnfrossa då det var löpning i skogen i stark sol med mycket ljus/skugga.
Energi: Earth Bite, Spring gels (som vi tittar på att ta in i shoppen), Huma gels, Maurten drink mix 320. Allt det här fyller jag på mer av i dropbags, plus att jag kommer att ha lite “smörgåsar” med mig också. Sen är tanken att jag äter tomater, oliver, tortilla, chips, choklad etc på stationerna. Och dricker vatten, cola, buljong, läsk, kaffe osv på stationerna också. Vill du höra mer om resonemang kring energi så lyssna på podcast-avsnittet 119 - Smart energi för ultralöpning.
Räddningsfilt och elastisk linda: från Apoteket (ingår i obligatoriska utrustningen).
Solskydd: Testar Försvarets som ska vara extra tåligt mot vatten och svett! Får se om den klarar ultralöpning ;)
Piller: BCAA och saltkapslar, dessutom vanligt salt i små påsar från Max. Alvedon/Ipren (endast i nödfall).
Mot skav: Shea butter i liten zip-påse. Smörjer in mig vid start och det brukar räcka i 48 timmar, men utifall att jag får skav på något nytt ställe. Dessutom tar jag med en minipåse med BlissWool, funkar så himla bra istället för ex. Compeed!
Övrigt: näsdukar (som toapapper) och skräppåse.
Mugg: vanlig liten vikbar kåsa (ej i bild). Det finns inte plastmuggar på stationerna så man måste ha med sig sin egen mugg.

Race kit

Skor: La Sportiva Akasha, samma modell som jag sprang Dårarnas Diagonal i. Lägger de gamla välinsprungna Akasha-skorna i dropbag.
Strumpor: Injinji Trail MW Minicrew (kommer även ha de tunnare merinoull-strumporna från Aclima i ryggsäcken och fler par strumpor i dropbag).
Vattentät jacka (ingår i den obligatoriska utrustningen man måste bära med sig): La Sportiva Run JKT, superlätt och andas bra så kommer funka att springa i även om det inte regnar.
Korta tights: Craft Grit pant (herrmodellen).
T-shirt: La Sportiva Forward T-shirt. Skönt att kunna dra ner dragkedjan i halsen!
Tunn jacka: Craft Focus Hood JKT, fast numera utan hood eftersom jag sydde om den och tog bort sånt som var onödigt. Den här jackan kör jag ofta på ultralopp istället för långärmad tröja, jätteskön att springa i och funkar bra som mellanlager också om det skulle behövas.
Klocka: Suunto Amibt3 Peak. Grym batteritid och har allt jag behöver.
Hörlurar: Beats Powerbeats3 Wireless, trådlösa, vattentåliga och med 12 timmars batteritid.
Race belt: från Ehunmilak förra året.
Keps: La Sportiva Advisor.
Sport-BH: La Sportiva Captive Top (ej i bild).
Buff: Pace on Earth Tube (ej i bild).
Långa tights/byxor (måste bäras med i ryggan hela tiden): Inov-8 ultrapant, bara för att de är superlätta och tar minimalt med plats. Tänker inte behöva springa i dem eftersom det ska vara varmt och inte regna, men om jag måste så funkar de (ej i bild).

Oofos Recovery-sandaler och vår superhärliga hoodie - det här är det jag tänker krypa in i efter loppet!

Mental plats

För mig är det helt fantastiskt att det är fyra andra tjejer med i vårt gäng som ska springa 100 miles. Men jag känner också ett visst ansvar för att jag lockat in dem i det här svåra. Jag har fått dem att tro på sig själva så pass mycket att de faktiskt vågat anmäla sig och samma sak gäller egentligen för tjejerna på 50 miles — vilket är en sjukt tuff utmaning det också. Och tänk om de inte klarar det? För rent statistiskt så kommer några att bryta… Av någon anledning betyder det inte lika mycket för mig hur det går för killarna i just det här gänget. No offense, men tjejerna är liksom “mina” tjejer <3.

Och här uppstår en konflikt för mig. För jag vill så gärna hjälpa dem allihop och finnas där längs vägen med pepp och stöd och råd, men så kommer det inte kunna vara. På lopp där jag har mycket överkapacitet går det alldeles utmärkt, men jag vet att jag inte kommer att ha överkapacitet på EHM100. Jag kommer bli lika trött och tjurig som vanligt, få ont och vilja bryta. Och jag har märkt och lärt mig med åren att jag ofta mår bäst själv när jag hamnar i de där lägena att jag tvingas kämpa, för då orkar jag inte med att ha andra människor nära. Johnny är ok, men ofta på en nivå att jag tolererar honom, men inte mer än så.

Förutom den här lilla knepigheten så känner jag mig stark mentalt. Kanske starkare än någon gång förut. Vi får se hur långt det räcker.

TACK till lägrets sponsorer La Sportiva Sverige, OOfos Nordic, Injinji och Earth Bite.

PS. Vill du testa skor, kläder eller annan utrustning från La Sportiva så använd gärna min rabattkod ellenwestfelt_25procent_18. Den gäller på alla ordinarie priser på lasportiva.se.

/Ellen

Anmälda svenskar

(med reservation för att vi kan ha missat några!)

100 miles
ANDREAS FREDRIKSSON
ANNA ALLARED
ELLEN WESTFELT
ALEXANDRA SCHÖTTLE JONSSON
EMMY KARNERUD
LINDA JOHANSSON
DAVID KIERKEGAARD
MARKUS KJELLBERG
JOAKIM JOHANSSON
JONAS BRODD JÄGESTEDT
RASMUS PERSSON
KARL-FREDRIK ANDERSSON
SOFIA SMEDMAN
VIKTOR STENQVIST

50 miles
ROBERT HASSLUND
MIKAEL GREEN
JULIA BLADH
ELEONOR TYLLSMARK
ANNA-MARIA HARSTAD

Maraton
JOHNNY HÄLLNEBY