Bästa tipsen inför Sandsjöbacka Trail 2024

Hur klär jag mig bäst? Hur undviker jag att vätskan fryser? Och ska jag ens satsa på att starta om det blir 10 minusgrader?

Just nu får vi många frågor om vad man ska tänka på inför Sandsjöbacka Trail 19-20 januari 2024. Nummer ett är som vanligt att faktiskt läsa igenom race PM noga, men sen finns några smarta tips som vi har samlat här. Och för dig som blir sugen på att springa men ännu inte har anmält dig så finns det några platser kvar på distanserna 30 och 60 och det går bra att anmäla sig fram till 17 januari.

Nedan hittar du tips på ämnena:

  • Kläder & skor

  • Energi & vätska

  • Utrustning

  • Mentalt

  • Sista-minuten-träning

  • Banan & tips från arrangören

Vi springer inte själva i år, men har sprungit flera av distanserna tidigare och för dig som verkligen vill nörda in på Sandsjöbacka har vi samlat länkar till tidigare poddavsnitt längst ner i inlägget!

Jënni och Ellen i mål på Sandsjöbacka 2020, då Ellen kom 2:a på 90-distansen. Lyssna på podden >

Kläder & skor

Dubbade skor eller inte? Det här är såklart en smaksak, men de gånger vi har sprungit banan i minusgrader UTAN dubbskor så har det känts väldigt slirigt på vissa partier. Ligger man lite längre bak i ledet kan stigen på vissa ställen dessutom bli blankslipad av alla löpare som sprungit där innan. Samtidigt är det skönt att slippa ståldubb på de partier där det är asfalt och grusväg/elljusspår. Så länge det är stig eller klipphällar störs vi inte så mycket av ståldubb, så just i år skulle vi nog själva välja ståldubb.

Lager på lager är ofta smart när temperaturen kan skifta och man vet på förhand att man kommer svettas mycket. Vi tycker att underställströjan från Aclima i nät är helt suverän vid de här tillfällena. Just nätkonstruktionen gör att fukten transporteras bort fort och det bildas små luftfickor närmast kroppen som värmer. Vi skulle välja underställströjan från Aclima + T-shirt i merinoull + varmt mellanlager ex. fleece + tunn vindjacka. Då finns möjligheten att springa i bara underställströjan med T-shirten på (om det känns varmt), eller att lägga till fleecetröjan (den här kombinationen släpper ut fukten jättebra!) och om det blåser mycket eller känns kallt så vindjackan uppepå detta (lite sämre fuktutsläpp, men varmare).

Flossade vintertights med något extra lager över rumpa och lår bör räcka bra att springa i. Många fryser extra om rumpan och då kan vanliga shorts, fodrade vintershorts, vanlig löparkjol eller fodrad löparkjol uppepå vara skönt. Att använda ull-mamelucker under är också bra, men vår erfarenhet är att det fungerar bäst att använda extra lager utanpå.

Varma vantar, någon extra buff och varm mössa kommer säkert till användning!

Oftast behövs inga särskilt varma löparstrumpor vid de här temperaturerna, men det är alltid trevligt att springa i ull, så vi skulle välja någon av Injinjis tåstrumpor i ull (som också förhindrar skav mellan tårna).


Energi & vätska

Tänk på att inte bara vätskan kan frysa, utan även energin blir stenhård och svårtuggad när det är minusgrader. Så försök välja konsistenser som du tror går bra att tugga även om de är frysta. Snickers blir till exempel svårt att få i sig, medan kexchoklad går jättebra. Gels kan behöva ligga innanför kläderna en stund innan de går att få i sig, så generellt kan det vara lättare att satsa på “fluffiga” konsistenser (ex. muffins, smörgåsar, egna pannkakor, kexchoklad, torkad frukt, osv).

Tips för att Undvika att vätskan fryser

  • Fyll flaskorna eller vätskeblåsan med varmt vatten.

  • Blås alltid tillbaka vattnet ur munstycket när du druckit (gäller både på flaskor och slangen i vätskeblåsan om du använder sådan).

  • Du kan också använda PET-flaskor med bred skruvkorksöppning, ex. MER-flaskor.

  • Isolering kan fungera – yllestrumpor runt flaskorna eller en yllemössa runt vätskeblåsan.

  • Flaskor bak i ryggsäcken värms upp av kroppsvärmen, därför kan det vara bättre att förvara dem där än fram på bröstet.

  • Något varmt att dricka i en liten termos kan vara otroligt trevligt!

  • Använd en stor vindjacka över ryggsäcken. Det här verkar enligt de flesta vara ett säkert knep som gör att vätska både i blåsa och flaskor håller sig flytande. Jackan behöver vara 1-2 nr för stor och här duger verkligen en superbillig vindjacka från valfri tillverkare.


Utrustning

För dig som springer de längre distanserna är pannlampa obligatoriskt, men även extrabatteri (eller möjlighet att ladda i en powerbank) är bra. Batterier kan ladda ur fortare än vad man tror när det är kallt. Även du som springer 60 och kanske tar lite längre tid på dig kan behöva pannlampa (det blir mörkt ca 16:30).

Läs noga vilken obligatorisk utrustning som gäller för din distans!

Ett år när Ellen sprang dog pannlampan några kilometer före sista depån innan mål. I kylan ville varken powerbank, telefon eller något batteri vakna till liv, trots att både powerbank och telefon stoppades innanför BH-n (annars ett säkert knep för att väcka döda batterier, då kroppsvärmen gör att de kommer igång igen). Som tur var fick hon låna en pannlampa av en funktionär vid sista kontrollen för att kunna ta sig kvarvarande sträcka till mål!


Mentalt

Visst kan det upplevas som väl tufft att ge sig ut på ett långt äventyr som redan från början var utmanande nog – utan en väderleksrapport som meddelar att det ska bli minusgrader… Men tänk så här, så länge du följer arrangörens råd och inte slarvar med den obligatoriska utrustningen så ska det mycket till innan du fryser ihjäl. Och vad är då det värsta som kan hända? Det kan bli lite tjurigt och grisigt därute, men det är ju det vi älskar med ultra! Och äntligen får du chansen att utmana och ta reda på vem du är när det är riktigt djävligt (om det nu blir så, vem vet, det kanske bara blir supermysigt!).

tips på Mentala strategier när du får en dipp

  1. Ät något sött. När hjärnan blir låg på energi kommer de negativa tankarna som ett brev på posten. Förebygg genom att hålla en bra energinivå hela tiden och känner du den där första antydan till bryt-längtan, se till att få i dig snabba sockerarter och fortsätt jobba upp energinivån.

  2. Var förberedd på att det kommer bli jobbigt på ett oväntat sätt. Väldigt många bryter för att någon aspekt av tävlingen är svårare än man tänkt sig eller är jobbigt på ett sätt som man inte förväntat sig.

    “Jag var beredd på att det skulle vara tuff terräng, men det här regnet knäcker mig, det är ju bara lera överallt”

    “Jag var beredd på att frysa, men nu har jag mått illa och inte fått i mig energi på 2h och det står jag inte ut med”

    “Jag var beredd på att kämpa, men det här känns bara tråkigt och meningslöst”

    Försök att inte ha alltför bestämda uppfattningar om hur loppet ska bli eller hur du ska må och försök möta negativa tankar och känslor med nyfikenhet. Vad kommer jag lära mig den här gången, hur hanterar jag det oväntat jobbiga just idag?

  3. Skjut upp beslutet till senare. Börjar du fantisera om att bryta, säg till dig själv att ok, du får bryta, men inte just nu. Bestäm en tidpunkt när du ska ta ett nytt beslut (måste vara om minst 20 min och får aldrig vara i en depå). Fyll på med energi och försök släppa tankarna helt tills din bestämda tid för att ta nytt beslut infaller. När det är dags att tänka på det igen, sätt upp en ny tid för att ta beslut.

  4. Fler mentala strategier finns i vårt blogginlägg Mentala strategier för ultralöpning


Sista-minuten-träning

Har du totalt missat din planerade träning? Oavsett om det har berott på motivationsbrist, skada eller sjukdom så finns det några saker du kan göra även om det bara är en vecka kvar till tävling (förutsatt att du är frisk och skadefri nu).

  1. Ge dig ut på långpass! Gör ett långt träningspass i lugnt tempo där du varvar jogg och promenad, men där du är ute länge. Ta med energi och vätska och passa på att testa utrustningen du tänkt ha på loppet. Fram till någonstans kring 5 dagar före tävling går det bra att göra ett sista långpass förutsatt att du gör det riktigt lugnt (om det krisar alltså, har du mer tid på dig så lägg sista långpasset 7-10 dagar före tävling).

  2. Spring många korta pass fram till tävlingsdagen. För att förbereda kroppen på mycket löpning kan du ha lite runstreak-tänk. Gör minst ett 20-minuterspass per dag fram till tävlingsdagen (även dagen före), men du kan också göra 2 eller ännu fler korta pass om dagen. Viktigt att det är lugn jogg.


Från ett år utan snö!

Banan & tips från arrangören

Arrangören meddelar att det är exakt samma bana på 30, 60 och 90 som förra året, men att i år kommer det vara hårt och halt i skogen. Till och med det berömda kärret i början av 90-banan kommer antagligen att vara fruset. Och kommer det nysnö kan det bli väldigt vackert. Glöm inte bort att ta det lugnt i början och njuta av alla vackra utsiktspunkter som passeras, särskilt de på sista 15 kilometerna av banan!

Det kommer antagligen vara riktigt kallt så detta tips kommer direkt från teamet bakom Sandsjöbacka Trail:

Slarva för bövelen inte med torr tröja i packningen!
— Robert Rundqvist, Sandsjöbacka Trail

Johnny och Ellen före start på Sandsjöbacka 2019

Poddavsnitt med Sandsjöbacka-tema


Lycka till!

/Ellen och Johnny