Ta tåget från Sverige till Alperna: En liten guide

Jënni: Nu har jag rest med tåg mellan Chamonix, mitt andra hem, och Sverige tre gånger. Men jag ska vara ärlig, jag har varit en globetrotter i många, många år och har nästan alltid flugit utomlands. Hela processen med att flyga har dock alltid känts väldigt långdragen och trist – ställa sig i kö för att checka in, ofta problem med bagaget, ställa sig i kö för att gå igenom säkerhetskontrollen, vänta jättelänge på flyget vid gaten, sitta packad som en sill och inte kunna röra på sig på flyget… 

Det var kanske två år sen en fågel viskade i mitt öra att det faktiskt är relativt smidigt att ta tåget till Alperna (kanske var det i samband med att den nya nattsträckan mellan Stockholm och Hamburg lanserades) och utan att det behöver handla om några skyhöga kostnader. Så jag bestämde mig helt enkelt för att testa. 

Fördelen med slow travelLING

Såhär efter några tågresor kan jag summera min tågupplevelse med orden; Jag ÄLSKAR slow travelling! Att ta tåget är inte bara ett bra alternativ för miljön, utan det möjliggör också för fler upplevelser längs vägen. Att resa handlar ju om just detta – att samla nya erfarenheter och upplevelser – och att resa långsammare tillåter dig att se, upptäcka och njuta mer. Ta en kaffe på tåget, kanske lära känna några nya människor på nattåget som du delar kupé med. Stressen och ångesten som följer med att flyga (i alla fall i mitt fall) är som bortblåst. Visst tar det längre tid att åka tåg – men det är så värt det om du har den tiden att investera.

Och det bästa av allt är att det inte är så himla dyrt. Det beror såklart på hur du bokar, t.ex. om du väljer de billigaste biljetterna så kan dina resor totalt sett ta mycket längre tid. Men mycket handlar om din inställning. Jag hade exempelvis en hel dag i Berlin en gång innan nattåget till Stockholm skulle gå. Perfekt, då fick jag chansen att turista i Berlin också!

Men visst, det är inte alltid frid och fröjd med tågresor heller – en gång hade jag t.ex. en försening på 2,5 h på nattåget, men som tur är hade jag ingen vidare tågresa bokad direkt efter så för mig var det okej ändå (tips: boka inte din anslutning direkt efter att nattåget ska komma fram… man vet aldrig).

Jag vet att det diskuteras mycket om att det är ett privilegium att kunna välja miljövänliga alternativ eftersom de oftast är mycket dyrare än t.ex. billiga flygresor med något lågprisbolag. Men min upplevelse är i alla fall att tågresorna blir allt billigare, och som jag nämnt innan så kan du få ett bra pris på tågresan om du 1) vet hur du ska boka, 2) bokar i god tid samt 3) inte har något emot att investera lite extra tid.

Jag har fått många frågor om hur jag bokat mina resor, så här följer därför en liten guide på hur du kan boka din resa samt ungefärliga priser (baserat på det jag själv betalat). 


Det snabbare (men något dyrare) alternativet

Den här sträckan reste jag i maj 2023. Kostnaderna är det jag själv betalade, men det kan se annorlunda ut när du bokar din resa.

Bokat på SJ.se:

  • Uppsala-Stockholm

  • Stockholm-Hamburg (SJ nattåg)

Pris: 1046 kr

Bokat på SBB.ch:

  • Hamburg-Chamonix via Basel, Visp, Martigny, Vallorcine

Pris: 843 kr

Total restid: 27 timmar (+ 2,5 h försening på nattåget)

Totalt pris: 1889 kr (enkel väg)

Jag väljer alltid översta slafen på nattåget = mer privatsfär!

Tågkontoret.

Det billigare (men något längre) alternativet

Den här sträckan reste jag i september 2022. 

Bokat på SJ.se:

  • Uppsala-Stockholm

Pris: 105 kr

Bokat på Snalltaget.se:

  • Stockholm-Berlin (Snälltåget nattåg)

Pris: 749 kr

Bokat på Bahn.de:

  • Berlin-Martigny via Lausanne, Zürich HB

Pris: 397 kr

Bokat på SBB.ch:

  • Martigny-Chamonix via Vallorcine

Pris: 382 kr

Total restid: 47 timmar (inkl. 11 timmar “mellanlandning” i Berlin som spenderades på gymmet, restaurang och olika museum)

Totalt pris: 1633 kr (enkel väg)

Jag har alltid med mig åtminstone en liten matlåda + en spork på mina tågresor. Då kan jag enkelt köpa käk på någon affär (mer prisvärt) och fixa själv på tåget.

Ett tredje alternativ: Interrailkort

Detta alternativ har jag inte själv provat så jag kan tyvärr inte säga så mycket om det. Men jag såg nyligen på Interrails hemsida att man kan boka fyra resdagar på en månad för 3000 kr och det räcker ju gott och väl till en tur-och-returresa ner till Alperna utan avstickare längs vägen. 

En bra sak med Interrail verkar vara att det dels går att följa sin resa direkt i appen på en karta (kul grej för oss resenördar) samt att om ett tåg är försenat så att du t.ex. missar din anslutning så får du helt enkelt hoppa på nästa utan att behöva betala extra (rätta mig om jag har fel du som har bättre koll på Interrail!).

Tänk dock på att vissa tåg kräver platsbokning (t.ex. nattåget) och då kan du behöva betala en extra slant utöver Interrailkortet. Men denna information borde finnas i Interrail-appen när du bokar dina resor.

Boka ditt Interrailkort här.


Hoppas detta kan ge dig lite klarhet i tågboknings-djungeln, och om du väljer att ta tåget till Alperna någon gång framöver – skriv gärna till mig på Instagram och berätta om din upplevelse! Eller om du undrar över något som jag inte fått med här :)

Lycka till!

/Jënni