TEC och frågan "Vad gör du på milen?"

TEC väcker drömmar och får oss att fundera: hur skulle jag klara mig?

Det är lätt att inspireras efter en helg i Täby där man fått erfara alla fantastiska ultralöpnings-prestationer på 50, 100 och 200 miles. Många är de löpare som gjort sin allra första tävling inom ultralöpning på Täby Extreme ChallengeTEC. Men hur det än är, när man funderar över nya projekt inom löpning, och hur bra det skulle kunna gå, är det en fråga som ständigt återkommer: "Vad gör du på milen?" Saken är den att jag bryr mig inte.

Hoppfulla löpare på starten av TEC, Täby Extreme Challenge

Hoppfulla löpare på starten av TEC, Täby Extreme Challenge

Ok. Så du har följt Täby Extreme Challenge i helgen och ett frö börjar gro om att det där är en sanslös utmaning som verkligen avslöjar vad vi är kapabla till som människor. Du kanske till och med sneglat på tempo och tider. För att springa 100 miles (161 km) på 20 timmar behöver man hålla ett snittempo på 7:27 min/km. Hmm… Du tänker att det tempot skulle du kunna hålla i sömnen. 

Det är bara det att det inte funkar så. Tänker man ett steg längre så inser man att TEC går mycket på stigar och genom skogen, och att man faktiskt kommer springa teknisk trail i skogen i mörker med pannlampa. Ok, så vad kan du hålla för tempo i terrängen i mörker då? Ärligt talat så bryr jag mig inte om det heller.

Hur många gånger måste du gå på toa när du springer 100 miles? Hur lång tid tar varje toabesök? Har du tänkt att sitta ner och vila en stund i varvningen och varför? Vad har du för energiplan? Har du koll på att det kan vara kontraproduktivt att trycka i sig sportdryck och gels i 20 timmar i sträck? Men vad klarar du då av att få i dig efter att ha sprungit i 10 timmar? Hur mycket förlorar du i tid om du är tvungen att gå ett helt varv? Hur snabbt kan du gå? Har du disciplin nog att springa mycket långsammare än vad som känns bekvämt de första 5 timmarna? Nu börjar vi komma någon vart.

Martin Scharp som springer 200 miles är inne för varvning. Han sitter ner en stund, dricker yoghurt och hämtar ny kraft. Martin sov ibland ett par minuter i varvningen och mot slutet av loppet sov han också korta stunder ute på banan. 

Martin Scharp som springer 200 miles är inne för varvning. Han sitter ner en stund, dricker yoghurt och hämtar ny kraft. Martin sov ibland ett par minuter i varvningen och mot slutet av loppet sov han också korta stunder ute på banan. 

Johanna Bergman fyller på med ny energi i varvningen på TEC 100 miles. 

Johanna Bergman fyller på med ny energi i varvningen på TEC 100 miles. 

Det är inte många förunnat att kunna springa i ett jämnt tempo i 8, 16, eller 32 mil i sträck. De flesta av oss behöver gå stora delar av sträckan för att kunna ta oss i mål. De flesta av oss behöver fylla på ryggsäcken med energi och stanna för toabesök och för att byta kläder. De flesta av oss behöver stanna för att äta och sen gå en stund efteråt för att maten inte ska komma upp igen. Många behöver stanna för att ta hand om blåsor och skavsår, tejpa eller linda ett knä. En del behöver stanna för att få massage, stanna för att vila eller sova, få ett välbehövligt pep-talk eller bara för att gråta en stund. Allt hör till och är en del av att ta sig an utmaningen att springa ett ultralopp.

Det är hur vi planerar, tar hand om och begränsar dessa faktorer som blir totalt avgörande för vilket snittempo vi kommer ha under tävlingen. Inte hur snabbt du, jag eller hon som satte nytt svenskt rekord springer på milen...

Martin Scharp äntligen i mål som vinnare på 200 miles!

Martin Scharp äntligen i mål som vinnare på 200 miles!

Johanna Bergman gick i mål som vinnare overall på 100 miles på rekordtiden 15:10! 

Johanna Bergman gick i mål som vinnare overall på 100 miles på rekordtiden 15:10! 

Stort grattis till alla hjältar som vågade ställa sig på startlinjen oavsett om det var för 50, 100 eller 200 miles! Och speciellt stort tack till dig Johanna Bergman för att vi fick se dig skapa magi under 15 otroliga timmar då du satte nytt svenskt rekord på 100 miles! När det gäller löpningen har du uppenbarligen fart och ork för en tid runt 14 timmar. Då skulle vi närma oss världsrekord! Det är hur du kan utnyttja löpstyrkan under hela tävlingen, och begränsar tiden i depån, som kommer att vara avgörande.

/Johnny


Fotnot:
Maria Jansson hade det svenska rekordet på 100 miles med 15:14 då hon hade det som passertid på 24-timmars loppet där hon satte nytt europarekord med 250 647 m (5:45 tempo).
Annika Nilrud hade innan det rekordet med 15:47 på en mer kuperad bana.

Legenden Ann Trason sprang 1991 100 miles "road" (som är allt utanför löparbana eller inomhus) på 13:48 (5:08 tempo). Edit: Totalt har Gina Slaby världsrekordet på 100 miles som hon satte i december 2016 med 13:46 (löparbana).

Johanna Bergman höll snittempo 5:08 i 50 miles vilket gav en passering på 6:53. Den bästa svenska noteringen på 50 miles (80,47 km) är från Kajsa Bergs andraplats i VM i 100 km 2015, där var varje varv var 10 km så vid passering 80 km på 5:47 har hon ännu inte passerat 50 miles. Men vid 90 km passeringen på 6:34 (4:23 tempo) gör hon den bästa svenska noteringen på 50 miles. Värt att notera är också att Sophia Sundberg på en 6h tävling i Skövde sprang 80,099 km, vilket är svenskt rekord på 6-timmars. Men hon saknar alltså också några hundra meter för att få notering på 50 miles.

Martin Scharp vann 200 miles loppet på 45:36, snittempo 8:30. Öppningstempot de första varven (varje varv på TEC är 11,5 km) var ca 5:15.

Svein-Erik Bakke hade snabbaste tiden på 50 miles, ett snitt på 5:02 gav sluttiden 6:45. Han hade inte bara bra fart i spåret utan också otroligt snabba depåstopp.