Ultraintervaller - med rötter i historien — Pace on Earth - Ultralöpning, coaching, shop & blogg

Ultraintervaller - med rötter i historien

Nästa lördag den 15 april är det äntligen dags för Ultra Interval Challenge igen! Ett virtuellt event där du springer 8x60 min i totalt 24 timmar, tillsammans med löpare från hela världen som startar samma tider som du.

Men var kommer konceptet ultraintervaller ifrån egentligen? Låt oss ta reda på det — i den här artikeln djupdyker vi nämligen i ultraintervall-historia!

DELTA I ULTRA INTERVAL CHALLENGE DEN 15 APRIL — GÅ MED I FACEBOOK-EVENTET HÄR >>


Ultraintervaller - med rötter i historien

Källa: Okänd

Ultra Interval Challenge må vara ett förhållandevis nytt fenomen. Men faktum är att ultraintervaller förekom som en utmaning av mer seriöst slag redan för över 200 år sedan.

Vi får gå tillbaka ända till 1700-talet för att hitta ursprunget till det fenomen som kom att kallas för pedestrianism. Från början handlade det om enskilda utmaningar, att klara en distans på en viss tid, med vadslagning som den stora drivkraften. Storhetstiden för pedestrianismen var ett tiotal år runt 1880, när sexdagars som tävlingsform med flera samtida deltagare var den största publiksporten i USA.

Men låt oss spola tillbaka till 1808 och England, där pedestrianismen har sitt ursprung. Det året antog kapten Robert Barclay utmaningen att gå 1 000 miles på 1 000 timmar, men med begränsningen att han bara fick gå en mile (1,6 km) per timme. Det skulle kunna sägas vara den ursprungliga formen av ultraintervaller, som kom att kallas för “the Barclay Match”. Det handlade då inte bara om att avverka en distans så snabbt som möjligt, utan ännu mer om att klara av att hantera sömnbristen.

Robert Barclay tjänade svindlande summor på att genomföra sin utmaning. För att maximera sömnen gick han en mile i slutet av en timme och nästa mile när påföljande timme hade börjat. The Barclay Match spreds snabbt och 1816 gjordes utmaningen svårare när Josiah Eaton var tvungen att starta varje mile när en ny timme påbörjades och dessutom klara av varje mile inom 20 minuter. En intensiv form av runstreak helt enkelt.

Varianterna blev många. 2 000 miles på 2 000 halvtimmar begränsade tiden för sömn ännu mer och en av de mest uppmärksammade kvinnliga prestationerna var Ada Anderson som 1877 gick 2 700 kvartsmiles på 2 700 kvartar. Ett absurt sätt att begränsa sömnperioderna till som mest tio minuter i sträck under nästan en månads tid…

En modern variant är den idag snabbt växande tävlingsformen backyard ultra, där 6,7 km ska avverkas med ny start varje heltimme så att man därmed får ihop 100 miles på 24 timmar. Upphovsmannen till backyard ultra, Gary “Lazarus Lake” Cantrell, är även känd för en annan extrem tävling, the Barkley Marathons. Även om Laz ska ha tagit namnet Barkley efter sin gode vän Barry Barkley är anspelningen på the Barclay Match passande.

Ultraintervaller, med en mil var tredje timme under ett dygn, är en snällare form men med samma syfte, att träna kroppen att vara igång under ett helt dygn.

Text skriven av Daniel Westergren, Ultramarathon.se/Ultraaktuellt.


Häng på Ultra Interval Challenge 15 april!

Ultraintervaller är ett superbra sätt att träna inför ultra på, både fysiskt och mentalt. Eventet går ut på att du springer 10 km (eller en timme) var tredje timme under ett helt dygn, vilket innebär att du samlar ihop upp till ca 80 km om du deltar i alla intervallerna.

Varför ultraintervaller?

Ultraintervaller är ett av de bästa sätten att träna inför en längre ultra. Kroppen går inte ner i vila mellan intervallerna utan tvingas hålla igång i nästan 24 timmar. Det gör att man går igenom samma faser som man gör under en riktigt lång ultra; man får ofta problem med energiintaget och det mentala. Men fördelen är att man får lägre belastning på muskler, senor och ligament eftersom man “bara” springer 8 mil.

Vi uppmuntrar alla att vara med, även om du inte tror att du orkar eller vill göra alla intervallerna. Du kan dessutom välja att byta ut några av intervallerna mot t.ex. cykling, simning eller yoga om du hellre vill det.

Under Ultra Interval Challenge startar alla på samma klockslag oavsett var man befinner sig och vi har deltagare från hela världen.

Var kommer vår idé ifrån?

Det sägs att idén kommer från Norge från början, men vi fick idén från Jogg.se som också kör ultraintervaller då och då. Deras koncept är lite annorlunda och mer som en tävling där man laddar upp sina tider efter varje intervall och den deltagare som har snabbast sammanlagda tid vinner. Vi fokuserar mer på upplevelsen och att det är ett roligt träningstillfälle där man med hjälp av andra deltagares pepp i sociala medier kan träna ultra.

Nu har vi arrangerat ultraintervaller fler än 20 gånger!

Hur anmäler jag mig?

Klicka på "Going" i Facebook-eventet, sen är du redo att köra! Berätta gärna för oss hur det går under dina intervaller genom att t.ex. lägga upp inlägg i FB-eventet eller tagga #ultraintervalchallenge samt @paceonearth på sociala medier.

Tipsa gärna en kompis!

Ibland får man mer pepp av att köra eventet med andra. Bjud gärna in en kompis eller familjemedlem till eventet och kör tillsammans eller peppa varandra på varsit håll.

Läs mer om Ultra Interval Challenge, starttider och ladda ned en gratis PDF med mer info >>