Att vara skadad och inte kunna träna som vanligt är aldrig lätt. Skadeperioder innefattar ofta enorma mängder tålamod, en hel del tvivel och i många fall mycket disciplin och lång rehabträning. Men misströsta icke — det finns ett ljus i slutet av tunneln! Nedan är våra fem bästa tips på hur du kan behålla träningsmotivationen när du är skadad.
Experimentera med alternativa träningsformer
Rent mekaniskt är löpning en krävande rörelse för kroppen och för att undvika överbelastningar och skador så rekommenderar vi alltid att integrera alternativträning i ditt träningsschema. Vi kallar denna typen av träning för “non-impact training” och den innefattar all typ av träning som undviker stötarna som man får genom löpningen. Det kan exempelvis vara simning, crosstraining, cykling, yoga — eller till och med klassisk styrketräning!
Alternativ träning hjälper till att hålla skadorna borta och är en viktig aspekt av att vara en hållbar löpare, men är skadan redan skedd så är skadeperioden ett ypperligt tillfälle att experimentera med andra träningsformer. En annan fördel med alternativträning är att det i slutändan faktiskt kan göra dig till en bättre löpare eftersom du utmanar kroppen på andra sätt än den normalt är van vid.
Dock finns det situationer då inte ens ovan nämnda träningformer är ett alternativ. Till exempel om du är nyopererad och inte får belasta den skadade eller opererade kroppsdelen över huvud taget. I så fall kan det vara en god idé att åtminstone integrera s.k. aktiveringsövningar i din vardag, det vill säga övningar där du tränar upp musklerna omkring det skadade området bara för att hålla igång. Exempelvis kör Jënni (som nyligen opererat fotleden) dagligen några övningar för att aktivera lår, baksida lår och höft.
OBS! Tala alltid med din läkare eller sjukgymnast först om du är skadad eller nyopererad och vill börja med alternativträning eller aktiveringsövningar.
Träna på medveten närvaro
När man springer ultradistanser har man mycket tid över till att tänka... Ibland vandrar tankarna under lopp och har du då inte övat upp din förmåga att stanna kvar i nuet så är det lätt hänt att dessa tankar förvandlas till negativitet. Det gör ont. Det här är tråkigt. När är det över?
Det är lätt att börja oroa dig över framtiden istället för att fokusera på det som sker just nu.
Har du tränat på medveten närvaro under ultralöpningen så kan du dra nytta av det när du drabbas av en skada. Då frigörs helt plötsligt massor av tid som annars hade använts till träning. En skadeperiod är med andra ord ett utmärkt tillfälle att träna mer på medveten närvaro i nuet — och framför allt hur du hanterar dina tankar och att inte låta dem förvandlas till något negativt.
Här är instruktioner på en enkel meditationsövning som hjälper dig att bli medveten om dina tankar och att låta dem komma och gå utan att fästa någon särskild uppmärksamhet vid dem. Testa gärna — vi vågar nästan lova att du kommer att bli en starkare löpare i slutändan om du lägger ner mer tid på mental träning under tiden du är skadad.
Påminn dig själv om varför löpningen är viktig för dig
När vi börjar springa har vi ofta ett tydligt syfte med träningen — att må bättre, att få en paus i vardagen eller att så småningom klara av att springa en viss distans. Men längs vägen mot målet händer det ibland att träningsglädje övergår i prestation och måsten och vi glömmer bort varför vi började med löpning från första början.
I vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil brukar vi rekommendera reflektion (gärna skriftlig i dagboksform) som en del av träningen. Anledningen till detta är att reflektion dels kan hjälpa dig att behålla båda fötterna på jorden — men även att få en kontinuerlig påminnelse om syftet med träningen.
När du inte kan träna som vanligt på grund av skada kan det vara värdefullt att lägga ner lite extra tid på att reflektera över ditt “varför” och att påminna dig själv om varför löpningen är viktig för just dig. Kanske hjälper detta i sin tur till att inte ta löpningen för givet när du väl kan springa — och att istället se den som en nära vän som du vill vara mån om och vårda livet ut.
Det här är våra främsta tips för hur du behåller träningsmotivationen vid en löparskada. Har du också varit med om någon skada och/eller operation och tvingats avstå från löpningen en tid? Lyckades du behålla motivationen och i så fall hur? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!