One Water Race är ett swimrun-lopp som går från Arholma till Landsort i Stockholms skärgård. Med sina 200 km löpning och 50 km simning uppdelade på ca 100 öar så är det här en utmaning som verkligen är något utöver det vanliga. Thomas Ogander berättar historien bakom tävlingen och hur den uppstod ur en vilja att göra ett av världens allra tuffaste lopp.
#279 - Sommarplaner och höjdmetersyra
Snart är det dags för Ellen och Jënni att ställa sig på startlinjen till sommarens tävlingar! Vi berättar mer om loppen, hur vi tränar inför våra utmaningar och vad vi ser fram emot mest under kommande månader. Vi presenterar också vår höjdmetersutmaning – Vertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni. Häng på då!
#278 - Njut av löpning utan intervaller
#277 - Anna Karlefjärd – det var jag som var löparen!
I dagens avsnitt träffar vi Anna Karlefjärd som på grund av att hon varit kraftigt överviktig aldrig trodde att hon skulle kunna springa, men som en dag upptäckte att den där löparen som kom springande på stigen – det var hon! För att klara att springa mellan Abisko och Nikkaloukta tog hon hjälp av vårt program 10 månader mot 10 mil.
#276 - Spring varje dag i maj, med oss och Runners Store
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om Runstreak-utmaningen som vi kör i maj tillsammans med Runners’ Store. Här blir det uppsnack, tankar om vem en runstreak passar för, varför det är så bra att börja en runstreak just nu under utmaningen och vad man kan förvänta sig under månaden i form av tävlingar, häftiga priser och hjälp med motivationen!
#274 - Måste man springa långpass?
Behöver man verkligen springa långpass? Med utgångspunkt från en artikel där en av världens just nu bästa ultralöpare Camille Herron säger att man kan skippa långpassen, diskuterar vi nyttan och riskerna med långpass. Kanske finns det andra och bättre sätt att uppnå den fysiologiska träningseffekt man önskar – men hur lätt är det egentligen att träna på energi, utrustning och mentala strategier för ultralopp utan att springa långpass?
#273 - Kan yoga göra dig till en bättre ultralöpare?
#272 - Race report från VM i 6-dagars i Italien
Nu får vi äntligen höra Johnnys race report från VM i 6-dagars i Policoro, Italien! Det här var Johnnys sjätte 6-dagarslopp och trots bra uppladdning fysiskt så var det något som inte stämde. Tillsammans med sin support Emmy Karnerud går han här igenom loppet och försöker förstå varför det inte gick enligt plan.
#271 - Johanna Gelfgren – om ultratrail, utseende och prioriteringar
Johanna Gelfgren är en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och här träffas vi för att prata ultralöpning och hur man prioriterar mellan träning, plugg, och allt annat i livet som man vill göra! Johanna berättar också mer om hur hon ser på utseendefixeringen inom sporten och hur det påverkar henne att få kommentarer om sitt utseende.
#270 - Petter Engdahl, årets ultralöpare 2022
#269 - Är superkroppen redo för 6-dagars?
Den 12:e mars startar Johnny sin nästa 6-dagarstävling och här träffar han Martin “Fakiren” Lundström och pratar om förberedelser. Andra halvan av supportteamet består av Emmy Karnerud och tillsammans ska de försöka skapa stordåd på 1-kilometersbanan i Policoro i södra Italien. Vi får också en uppdatering på projektet superkroppen och frågan är om Johnnys superkropp är redo för 144 timmar och en mästerskapstävling?
#268 - Anna Simonsson-Søndenå, 19 år och satsar allt på ultralöpningen
Som 18-åring satte Anna Simonsson-Søndenå ett inofficiellt världsrekord på 6-timmars. Med sina 73 km vann hon tävlingen och satsar nu allt på att kunna leva på ultralöpningen som sport. Här berättar Anna om hur hon prioriterar sin träning framför skolan, varför hon väljer att bo i en van och hur hon ser på sin framtid som ultralöpare.
#267 - Elin Hartelius, hur kontrollerande och självbestämmande motivation kan användas i ultralöpningen
#266 - Frågor och svar om runstreak efter 5 och 10 år
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om runstreak och svara på alla era frågor. Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten och de är två av Sveriges största runstreak-ambassadörer. Hur känns det att ha sprungit så länge, hur gör man när man är sjuk och varför tycker Ellen att 20 min är det bästa måttet på en genomförd runstreak?
#265 - Därför borde alla testa ultralöpning
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Och Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning.
#264 - Robert Rundqvist, banläggaren from hell
Robert Rundqvist är ökänd för sina trixiga bandragningar på bland annat Sandsjöbacka Trail och HUB (Halland Ultra Beach Trail). Men hur resonerar han egentligen när det gäller att skapa en så bra mix som möjligt mellan vacker natur och utmanande terräng? Vilka andra aspekter behöver den som planerar ett traillopp ta hänsyn till?
#263 - Blir jag långsam av att springa långsamt?
#262 - Motivationsgåtan med professor Magnus Lindwall
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
#261 - Näsandning och yoga för löpare
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.