Clara Henry och Max Pisano sprang Fyr till Fyr (100 miles) på Öland för att samla in pengar till UNHCR. Det här är deras race report och det var mycket tårar och tvivel, toalett-olyckor och smärta. Men trots att det många gånger var tufft så genomsyrades äventyret av otroligt mycket kärlek, gemenskap och glädje. Och lycka över att klara av något stort och svårt tillsammans.
#243 - Att supporta på Badwater
Sofia Gottberg Norén har precis kommit hem efter att ha supportat sin man Anders Norén på ett av världens tuffaste ultralopp; Badwater 135. Det här är tävlingen där även supporten borde ha värmetränat i förväg och äntligen får vi veta om allt vi hört om loppet är sant… Smälter skorna på asfalten? Kan man koka nudlar enbart genom att ställa dem i solen? Och är det rimligt att springa 217 km när det är 52 grader varmt på natten?
#242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring
Tung styrketräning har lyft Tobbe Gyllebrings löpning till en helt ny nivå. Tobbe är en av Sveriges mest meriterade backyardlöpare med ett personligt rekord på 55 timmar, men också en av Sveriges bästa 24-timmarslöpare. Senaste månadernas styrketräning har inte bara gjort Tobbe till en bättre ultralöpare utan också hjälpt honom att persa på kortare distanser.
#241 - Tips inför sommarens fjällmaraton
Är det skillnad på förberedelserna inför ett fjällmaraton jämfört med ett ultralopp? Nu på sommaren går flera lopp i bergsmiljö både i svenska fjällen och utomlands. Johnny och Jënni pratar om träningsupplägg, hur man kan tänka kring utrustning, energi och vätska och andra aspekter som är specifika för ett fjällmaraton.
#240 - Ellen och Johnnys träning inför 2-dygnsutmaningar
Hur ser vår egen träning ut just nu? Vilka mål jobbar vi mot och hur tror vi att träningen vi gör nu ska ta oss dit?Johnny tränar för ett svenskt rekord på 48-timmars i september och Ellen tränar för att springa Dårarnas Diagonal i oktober. Båda loppen kommer ta ungefär två dygn och kräva ungefär samma ansträngningsgrad. Men som för de flesta människor så åtföljs våra storslagna träningsplaner av diverse hinder på vägen…
#239 - Jënni vinner sitt första skyrace
Jënni vann sitt första skyrace! Loppet var K27 Skyrace, ett av flera lopp på Scenic Trail i Schweiz, 27 km med 2200 höjdmeter. Så himla häftigt, så det här vill vi såklart höra mer om. Jënni bor och tränar i Chamonix och här pratar vi om träning, hur hon tänker kring prestation och hur det känns att få stå överst på prispallen.
#238 - Ultralöpningscoacherna Johnny och Sebastian om träningen 8 veckor innan Ultravasan
Hur ska man träna när det bara är några få veckor kvar fram till Ultravasan? Och om man känner att man slarvat med träningen och inte alls är där man hade tänkt sig, hur gör man då? Här får du höra ultralöpningschoacherna Sebastian Pokorny och Johnny Hällneby resonera kring hur man smartast lägger upp sin träning de sista veckorna inför loppet.
#237 - Lotta Thörn, eldsjälen inom svensk ultralöpning som månar om att alla ska vara välkomna
Lotta Thörn är landslagsledare för ultralöpning och lagledare för distansen 100 km. Hon har också länge varit en del av Pace on Earth-gänget och är en verklig eldsjäl inom ultralöpning. För fem år sedan startade hon löparklubben Scania Road Runners och är nu även tävlingsarrangör för ett flertal stora ultralopp i Sverige, bland annat Viadal ultra.
#236 - Vad är bäst? A-B lopp, tidslopp eller backyard ultra?
Behöver man justera sin mentala inställning mellan olika typer av ultralopp? Vad skiljer egentligen loppen åt? Och är A-B lopp, tidslopp eller backyard ultra bäst? Vi jämför för- och nackdelar med de olika ultraloppen och pratar också om hur den mentala inställningen kan skilja sig åt på kortare ultror jämfört med riktigt långa lopp.
#235 - Matilda Gend, spring dig glad!
Den här gången träffar vi Matilda Gend som har gjort superbra resultat fast hon är väldigt ny inom ultra. Jämfört med många andra ultralöpare inom eliten tränar hon inte så många timmar per vecka, och här får vi höra henne berätta mer om träningen, hur hon förbereder sig inför lopp och hur hon tänker kring viljan att prestera.
#234 - Utrustning för löpning med Viktoria Bergsman från La Sportiva
I det här avsnittet pratar vi om allt som har med utrustning att göra. Kläder, skor, pannlampor, vätskesystem och ryggsäckar, stavar och allt annat viktigt som vi behöver för att göra löpningen mer bekväm och rolig. Vi har bjudit in Viktoria Bergsman från La Sportiva Sverige och hon har verkligen koll på det mesta inom utrustning för löpning.
#233 - Att tävla eller inte tävla
#232 - Spiral stabilisering och varför du kan skippa löpskolningsövningarna med Linda Lövqvist
Vi träffar Linda på “I’m a runner” och pratar om löpteknik ur ett lite annorlunda perspektiv. Linda förklarar varför vi bör skippa de traditionella löpskolningsövningarna och istället satsa på spiral stabilisering för att bli bättre löpare och framför allt för att bli av med de vanliga löparskadorna.
#231 - Johnny, Fakiren och Tobbe Trollkarl pratar om superkroppen
Hur går det egentligen med projektet “Superkroppen”? Vi har bjudit in Tobbe Trollkarl för att höra hur han gjorde när han skaffade sig en superkropp inför en TV-produktion där han skulle synas i bar överkropp. Vi får också en uppdatering av Martin Fakiren och det här samtalet går in på så udda saker som användandet av filofax i dagens samhälle och hur man vågar hoppa från tio meters höjd ner i en bassäng och göra en volt på vägen.
#230 - Kopplingen mellan löpning och religion med Janne Svärdhagen
Vi träffar Janne “Kaffemannen” Svärdhagen och pratar om andlighet, religion och hur det hänger ihop med löpningen. Det här samtalet går in på flera spännande aspekter; när går ultralöpningen över i sekterism, varför är det så mycket vanligare att man får andliga upplevelser under ultralöpning jämfört med vanlig löpning och handlar det bara om kemiska processer i hjärnan eller finns det något mer?
#229 - Barkley Marathons med Anna Carlsson
Här kommer Anna Carlssons race report från Barkley Marathons 2022! Barkley är en av Laz, Gary Cantrells, mest kända skapelser och det här loppet har hållit på sen mitten av 90-talet. Totalt sett har bara 15 personer gått i mål, och hittills ingen kvinna. Anna berättar om hur små misstag fick stora konsekvenser och vi får också lära oss vad björnlådor är för något…
#228 - Veterinär Sara Molin om för- och nackdelar med att springa med hund
Sara Molin är veterinär, springer mycket med sina hundar och tränar styrketräning. Här pratar vi löpning tillsammans med hund och framför allt slår vi hål på några av myterna kring vad som gäller för hur mycket man får springa med sin valp. Det finns en allmän uppfattning om att det är farligt för en ung hund att motionera och att informera om vad som verkligen gäller här är något som Sara verkligen brinner för.
#227 - Wille Englund, dietist och ny ultratrail-stjärna
Wille Englund, är Leg. Dietist och också en ultralöpare med framtiden för sig! 2021 vann han Fjällmaran 100 km och kom 2:a på Kullamannen 100 miles. Det här samtalet handlar såklart en hel del om energi på ultralopp, men också mycket om hur man planerar sin första ultradistans överlag. Wille har många intressanta och smarta knep som han gärna delar med sig av!
#226 - Springa genom natten
Det kan vara superhäftigt att springa genom en hel natt, men det här är också något som många oroar sig för. Vi berättar anekdoter från lopp vi sprungit och diskuterar sömnbrist och soluppgångar. Vilken taktik är bäst för att hålla sig vaken? Hur äter man på natten för att inte bli illamående och vad är det för skillnad på hägringar och hallucinationer?