Johanna Gelfgren är en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och här träffas vi för att prata ultralöpning och hur man prioriterar mellan träning, plugg, och allt annat i livet som man vill göra! Johanna berättar också mer om hur hon ser på utseendefixeringen inom sporten och hur det påverkar henne att få kommentarer om sitt utseende.
#270 - Petter Engdahl, årets ultralöpare 2022
#269 - Är superkroppen redo för 6-dagars?
Den 12:e mars startar Johnny sin nästa 6-dagarstävling och här träffar han Martin “Fakiren” Lundström och pratar om förberedelser. Andra halvan av supportteamet består av Emmy Karnerud och tillsammans ska de försöka skapa stordåd på 1-kilometersbanan i Policoro i södra Italien. Vi får också en uppdatering på projektet superkroppen och frågan är om Johnnys superkropp är redo för 144 timmar och en mästerskapstävling?
#268 - Anna Simonsson-Søndenå, 19 år och satsar allt på ultralöpningen
Som 18-åring satte Anna Simonsson-Søndenå ett inofficiellt världsrekord på 6-timmars. Med sina 73 km vann hon tävlingen och satsar nu allt på att kunna leva på ultralöpningen som sport. Här berättar Anna om hur hon prioriterar sin träning framför skolan, varför hon väljer att bo i en van och hur hon ser på sin framtid som ultralöpare.
#267 - Elin Hartelius, hur kontrollerande och självbestämmande motivation kan användas i ultralöpningen
#266 - Frågor och svar om runstreak efter 5 och 10 år
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om runstreak och svara på alla era frågor. Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten och de är två av Sveriges största runstreak-ambassadörer. Hur känns det att ha sprungit så länge, hur gör man när man är sjuk och varför tycker Ellen att 20 min är det bästa måttet på en genomförd runstreak?
#265 - Därför borde alla testa ultralöpning
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Och Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning.
#264 - Robert Rundqvist, banläggaren from hell
Robert Rundqvist är ökänd för sina trixiga bandragningar på bland annat Sandsjöbacka Trail och HUB (Halland Ultra Beach Trail). Men hur resonerar han egentligen när det gäller att skapa en så bra mix som möjligt mellan vacker natur och utmanande terräng? Vilka andra aspekter behöver den som planerar ett traillopp ta hänsyn till?
#263 - Blir jag långsam av att springa långsamt?
#262 - Motivationsgåtan med professor Magnus Lindwall
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
#261 - Näsandning och yoga för löpare
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.
#260 - Att spela de kort man har, Johnnys race report från PRT 100k
#259 - Frågor och svar om vinterlöpning
Hur klär man sig på vintern för att inte frysa? Vilka skor ska man ha och vad är fördelarna med dubbat? Hur ser man till att vätskan håller sig flytande och vilken energi fungerar bäst när det är många minusgrader? Ni har ställt frågor om vinterlöpning och vi svarar! Mest handlar det om kläder och skor, men även om energi, vätskesystem och ansträngningsgrad.
#258 - Erik tar träningsinspiration från Nils van der Poel och undrar om värmeträning kan ge rhabdo
Trots att Erik Olofsson bara varit aktiv inom ultralöpningen i mindre än ett år har han redan satt ett svenskt rekord i 24-timmars med 266 kilometer och 587 meter. Han driver också podden Maratonlabbet tillsammans med Johan Forsstedt. Under EM i 24-timmars i Verona i somras drabbades Erik av rhabdomyolys och tvingades bryta.
#257 - Säsongsplanering och utmaningen i att hitta rätt utmaning
Nu är det dags att planera för nästa säsongs tävlingar! Men hur ska man tänka med olika typer av lopp? Hur man hittar roliga och spännande tävlingar på rätt nivå och hur vet man om man klarar av den tävling man är sugen på? Vi berättar också om våra planer för 2023 och vad som lockar oss med de utmaningar vi väljer att satsa på!
#256 - Fotfilosofi med Sebastian från Joe Nimble
Här blir det livsfilosofi, funktionell rörelse, barfotalöpning och minimalistiska skor med Sebastian Seppälä från Joe Nimble Sverige! Han är en uppskattad föreläsare och coach och tycker att löpning är människans mest fundamentala grundrörelse. Dessutom är det viktigt att vi då och då tränar på att trilla…
#255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander
Tvillingarna Lina och Sanna El-Kott Helander är just nu högaktuella eftersom de deltar i VM i trailrunning. I det här samtalet pratar vi bergslöpning, kokböcker och hur de tänker kring sin träning. Något som är annorlunda med systrarna El Kott är att de tränar mest på känsla och sällan använder GPS-klockor eller springer intervaller.
#254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
Dårarnas Diagonal går på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar i Indiska oceanen. Hit åkte Anna Carlsson och Ellen för att ta sig an det mytomspunna och extremt tuffa Diagonale des Fous, 165 km och över 10 000 höjdmeter. Anna lyckades knipa tredjeplatsen och Ellen är den enda svenska tjej som har två finishers på Dårarnas Diagonal och här får du höra om deras upplevelser från loppet.
#253 - Magnus Sellberg, 43 mil är inte så långt
Magnus Sellberg är ultalöparen som kanske inte så många känner till, men som älskar att springa de där riktigt långa och grisiga loppen i dåligt väder. Han tycker inte att 43 mil är så långt och att lopp som man blir klar med inom en veckas tid är ganska praktiska. Och att det måste finnas ett visst mått av risk för att det ska bli ett riktigt äventyr.
#252 - Så blir du en bättre traillöpare
Finns det knep för att bli en bättre traillöpare? Hur tränar man för att känna sig snabb och säker när man springer över rötter och stenar, och hur gör man ens för att hitta de där fina stigarna? Vi delar med oss av våra bästa tips när det gäller traillöpning och Jënni och Ellen pratar också om sina kommande stora lopp.