FAQ - de vanligaste frågorna
Här har vi samlat några av de allra vanligaste frågorna vi får om coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil. Vi kommer att fortsätta att uppdatera vartefter vi får nya frågor!
Vi rekommenderar även att lyssna på följande podcast-avsnitt som ger lite fördjupning om vår coachingfilosofi och vilka vi är.
#077 - SLUTA RÄKNA KILOMETERTIDER! OM LÅGPULS OCH MAF-TRÄNING
Det här avsnittet handlar om vinsten med att träna lågintensivt med låg puls, vilket är en viktig bas i vår coachingfilosofi.
#144 - ELLEN OCH JOHNNYS VÄG IN I ULTRALÖPNING
I det här avsnittet får du lära känna oss lite bättre och det kan förhoppningsvis ge lite inspiration till vägen in i nya utmaningar.
Vilken erfarenhet behöver jag ha?
För att kunna vara med i programmet behöver du kunna springa :) Det är egentligen det enda kravet vi har, för när du anmäler dig så gör vi en långsam upptrappning av träningsvolymen. Vi anpassar träningen utifrån vilken nivå du startar på för att undvika skador. Med det sagt så är till exempel en runstreak en bra start, eller att du kan springa 5-10 km i lugnt tempo.
Ligger du däremot på en högre träningsvolym redan idag så anpassar vi schemat efter det i kombination med de mål och ambitioner du har.
Hur mycket tid behöver jag lägga ner varje vecka?
Coachingprogrammet har flera olika nivåer och på den lägsta räcker det att du lägger ca 4-6 timmar per vecka på träningen som vi skriver ut i programmet. I schemat ingår också styrketräning, alternativträning, löpövningar, mental träning och reflektion, dina träningstimmar består med andra ord inte enbart av löpträning.
Och på den träningsmängden klarar faktiskt de allra flesta av att springa en ultra på ca 10 mil efter genomförande av programmet! Sen beror det såklart på vilka ambitioner man har — vill man hamna på pallen eller vinna ett lopp behöver man lägga mer tid.
En fördel med programmet är att man som deltagare kan justera träningsmängden under tiden, för kanske upptäcker man att man kan träna mer än man från början trodde, eller så tog man in för mycket från början och behöver gå ner en nivå. Programmet är flexibelt och de flesta pass går att flytta runt så att det passar vardagen.
Är jag för gammal för programmet?
Vi har haft många deltagare över 60 och faktiskt även ett mindre antal över 70. Det går jättebra att vara lite äldre och ofta tycker vi att det är en stor fördel när det handlar om ultra. Den som har lite mer livserfarenhet genomför ofta ultrautmaningar med större lugn, mer klokskap och självkännedom, vilket är förmågor som är avgörande för hur bra det går på en ultra.
Kommer jag kunna träna något annat samtidigt?
Ja! Vi uppmuntrar till att fortsätta träna andra träningsformer, så som skidåkning, cykling, styrketräning, yoga, simning etc. I programmet har vi ett antal träningspass varje vecka som är vigda åt alternativträning eller “fria aktiviteter” där du kan lägga in annan träning. Det går också utmärkt att då och då byta ut långpass löpning mot ex. långpass på cykel eller skidor.
Behöver jag tillgång till gym eller särskild utrustning för att kunna genomföra styrkepassen?
Nej. Nästan all styrketräning görs med kroppsvikt eller lättare hantlar. Dock rekommenderar vi att man införskaffar en yogamatta och några hantlar eller en kettlebell. Detta för att det blir lättare och roligare att genomföra passen då. Under vissa perioder i programmet finns det med styrketräningspass som syftar till att träna med tyngre vikter. Dessa kan man med fördel genomföra på gym om man har möjlighet, men vi ger alltid alternativ för den som inte vill eller kan träna på gym. Istället för lättare hantlar kan du använda mölkpaket eller fyllda petflaskor. Istället för en balansbräda kan du stå på en hård kudde och istället för att lyfta något tungt på gymmet så kan du lyfta barn, partnern eller en fåtölj. Bara fantasin sätter gränserna!
Jag har varit skadad/är skadad - kan jag vara med ändå?
Det här beror såklart lite på. Du behöver kunna springa någorlunda för att kunna vara med i programmet fullt ut, men när vi startar programmet gör vi en långsam upptrappning i schemat.
En av de största riskerna när det gäller att bli skadad är att man startar för hårt och inte låter kroppen bygga upp sig långsamt. Vi anpassar schemat efter hur mycket du tränat tidigare, om du varit skadad eller av annan anledning haft träningsuppehåll och gör sen en skonsam upptrappning mot den nivå du vill ligga på framöver. Sen behöver du såklart lyssna på din kropp, men det går jättebra att höra av sig till oss och justera träningsmängden efterhand också.
Måste jag ha ett mål?
Nej, du måste inte ha ett stort mål som du siktar mot! Visst kan det underlätta med motivationen om man har ett “examenslopp” i slutet av programmet, men det är långt ifrån alla deltagare som har det. En del hittar sitt stora mål under tiden, medan andra helt enkelt deltar för att hitta tillbaka till ett mer avslappnat förhållande till löpningen eller för att bygga upp en stark och hållbar kropp. Många lägger också in mindre delmål under programmets gång och det går också bra!
Kan jag använda friskvårdsbidraget?
Ja, det går jättebra. Du får ett kvitto automatiskt varje månad via epost där den information som arbetsgivaren behöver finns med.
Vad får jag för feedback under tiden?
Du gör en utvärdering varje månad där du analyserar din egen utveckling och får svara på ett antal frågor. Den här utvärderingen är i första hand till för dig själv för att du ska kunna följa utvecklingen, men vi läser självklart igenom dessa. Vi finns tillgängliga i facebook-gruppen och i de tre live-webinaren som vi håller under coachingperioden. Där kan du ställa frågor live och få svar direkt. Undrar du över något specifikt eller vill diskutera något mer privat så finns vi alltid tillgängliga på mail också via coaching@paceonearth.se
Har vi inte svarat på just din fråga om programmet?
Maila oss på info@paceonearth.se så svarar vi så fort vi kan!