Syftet med morgonrutinerna i programmet är att etablera en grund för goda rutiner – i coachingprogrammet men även efteråt när du och din ultralöpning fortsätter att bygga er relation på egen hand.
Tanken med morgonrutinerna, mer än någonting annat, är helt enkelt att komma igång med en rutin. Det handlar om att göra något överhuvudtaget, om känslan att ha klarat av något snarare än exakt vad du klarat av. Självklart finns det ett grundläggande fysiskt syfte bakom varje övning också, men det är viktigt att du inte lägger för stort fokus på kroppens utveckling här, utan snarare lägger din tid och energi på att skapa en ny rutin i vardagen.
Nyckeln till att bli en framgångsrik ultralöpare och att klara av en ultradistans är först och främst kontinuitet; att göra små saker varje dag som formar och bekräftar din identitet som en person som springer långt. Att utöva morgonrutinerna är ett steg i den riktningen – genom att göra dem så visar du för dig själv vad som är viktigt samtidigt som du ger dig själv en stabil grund att stå på.
När du väl har hittat en kontinuitet i morgonrutinerna så blir detta så småningom till ett mindset som du även kan föra över till ultralöpningen. Till exempel: jag är en sån som springer och som lägger vikt och fokus på kontinuitet och långsiktig hållbarhet. Och det är dessa små mikro-steg som i längden gör dig till en framgångsrik ultralöpare.
Övningarna i morgonrutinerna är enkla och vissa erbjuder även modifieringar. Syftet är nästan att göra så “lite som möjligt” och inte krångla till det för dig själv. Ofta handlar det bara om ca 5-7 minuter investerad tid på morgonen.
If you are going to achieve excellence in big things, you develop the habit in little matters. Excellence is not an exception, it is a prevailing attitude.
— Colin Powell
Några generella tips och riktlinjer:
Fokusera på att “show up.” Istället för att krångla till det för dig själv, sätt som enda krav att du ska show up. Alltså att du helt enkelt bara ska ställa dig där på yogamattan eller på golvet när du vaknar, utan att tänka så mycket på de övningar som du ska göra. Det är ofta det första steget som är det svåraste – och har du klarat av det så kan du redan vara stolt över dig själv. Det finurliga är att när du väl står där på yogamattan så brukar det oftast bli lättare att ta nästa steg.
Gör det enkelt för dig själv. Kvällen innan: förbered utrymmet där du ska göra dina morgonrutiner, t.ex. att du rullar ut yogamattan på vardagsrumsgolvet. Förbered din frukost kvällen innan om du upplever att minuterna det tar att göra morgonrutinerna tar upp annan dyrbar tid innan det är dags att åka till jobbet.
Prioritera och optimera din tid. Fundera på om det är något i din vanliga morgonrutin som inte gynnar dig och den (ultralöpar)identitet som du vill skapa. Skrollar du Instagram eller Facebook i 10 minuter så fort du stiger upp? Byt ut den tiden mot att göra dina morgonrutiner. Och påminn dig själv om att det är de där små mikro-stegen som i slutändan läggs ihop till något stort.
Gör helst övningarna barfota. De flesta av oss bär skor alldeles för ofta och som resultat förlorar våra fötter sin naturliga stabilitet, styrka och rörlighet. Att göra morgonrutinerna barfota gör att fötterna får jobba mer, och du får en bättre kontakt med marken – och dig själv.
Det är okej att flytta rutinen till en annan tid på dagen. Har du svårt att göra övningarna på morgonen? Kanske har du småbarn som vaknar tidigt och behöver uppmärksamhet. Eller så får du helt enkelt inte morgonrutinerna att fungera på morgonen av någon annan anledning. Det allra, allra bästa är förstås om du har möjlighet att göra dem på morgonen, detta för att ge dig en optimal start på dagen. Och som vi nämnt ovan, ibland handlar det helt enkelt bara om att planera om sin tid. Men vi förstår såklart att det inte alltid är möjligt, och då är det istället viktigare att få rutinerna gjorda snarare än när. Du kan välja att istället utföra dina morgonrutiner exempelvis på lunchen eller på kvällen. Kom ihåg att det i slutändan bara handlar om att skapa en god vana för dig själv som leder dig i den riktning du vill gå.
Boktips:
1 %-metoden av författaren James Clear (Atomic Habits på engelska). Små förändringar, stora resultat. Boken fokuserar på hur du bryter dåliga vanor, skapar de goda och behärskar de små beteenden som leder till anmärkningsvärda resultat. Oerhört användbara tips på din resa mot att bli en rutinerad, lycklig och hållbar ultralöpare! Länk till Bokus >>